Lumbàlgia, preguntes freqüents

Lumbàlgia aguda inespecífica : Preguntes i respostes.

Una patología de les que més consultes genera en el nostre entorn.

Quina és la  causa ?


La lumbàlgia o lumbago pot aparèixer després de fer un mal gest en un moviment banal o després d’aixecar un pes en males postures, però també es relaciona amb el cansament o apareix sense cap causa clara. En el 80% dels casos el dolor desapareix en aproximadament 2 setmanes. El pronòstic, per tant, és excel·lent. No obstant això, sol repetir, i de vegades pot durar fins a 6-8 setmanes. Es molt freqüent, i per al 76% 2 de les persones que consulten al seu metge en Atenció Primària per mal d’esquena, aquest no és el primer episodi. La càrrega de treball ho predisposa, aixecar 10 kg suposa un augment de risc de mal d’esquena . El risc augmenta també amb el nombre de vegades que es carrega un pes. No hi ha cap lesió de fons ni es troba cap lesió permanent a l’esquena amb lumbàlgia aguda inespecífica.
El que sí sabem: per què fa mal al carregar un pes en certes postures i en altres no? Com més s’allarga la distància entre el tronc i el pes que volem agafar, aquest més pesat es torna.

Quines proves d’imatge cal fer per al diagnòstic?

No cal fer proves d’imatge en la lumbàlgia aguda. Les proves poden trobar troballes que no estiguin relacionats amb el dolor. Una revisió recent no va observar associació entre les petites desviacions de la normalitat de les troballes de la ressonància magnètica nuclear de l’esquena i la predicció de futurs episodis de dolor.

El que sí sabem: com descartar altres diagnòstics

El dolor irradiat a una o les dues cames apunta a una radiculàlgia o estenosi espinal; el dolor en repòs, a artritis i fractures osteoporòtiques. El dolor nocturn o la pèrdua de pes assenyalen possibles neoplàsies. L’exploració física seria necessària i suficient per a completar el diagnòstic.

 

Quin tipus d’exercici prevé més el mal d’esquena?

Està estès que la piscina i els exercicis específics d’escola d’esquena són necessaris per prevenir la lumbàlgia. Doncs bé, en una revisió realitzada amb més de 30.000 pacients, es va observar que l’exercici en general i l’educació postural van reduir la probabilitat d’un nou episodi de dolor lumbar en el següent any en un 45% ; és a dir, que tant l’exercici general com els exercicis específics per a l’esquena van resultar beneficiosos. Per tant, no podem dir quin seria l’exercici ideal per prevenir el lumbàlgia.

El que sí sabem: el repòs absolut en llit empitjora el dolor i allarga el temps de recuperació fins 4-8 setmanes. La millor recomanació és romandre actiu.

Què medicament és el millor per treure el dolor?

El medicament eficaç per al dolor en la lumbàlgia aguda està encara per descobrir. Recentment s’ha publicat un estudi en el qual es va concloure que el paracetamol no és eficaç en la lumbàlgia aguda. Els assajos clínics amb antiinflamatoris compten amb un escàs nombre de pacients, són contradictoris i demostren que la capacitat d’aquests fàrmacs per reduir el dolor no és significativa. Cap medicament millora ni canvia ni escurça la durada del dolor lumbar inespecífic. Posar calor local pot ajudar.

Dra. Mercè Paret