fbpx

Pateixes de Varius?

Les varius són una dilatació permanent de les venes superficials, generalment a les cames, i es produeixen a causa de la dificultat en el moviment de la sang des de les extremitats fins al cor.

 La funció de les artèries és transportar la sang del cor a altres teixits i la funció de les venes és retornar la sang d’altres parts del cos al cor.

Les varius són causades per vàlvules i parets venoses febles, estructures situades a l’interior de les venes que mantenen la sang que flueix cap amunt (de les cames al cor). Si tots aquests fracassen, hi haurà l’anomenat flux de retrocés, cosa que significa que la sang no puja al cor, sinó que s’acumula a les venes de les cames.

Classificació de les varius

Segons la seva grandària:

-Telangiectàssies o aranyes vasculars. Són dilatacions de venes molt petites situades dintre de la pròpia pell. Són tan petites que, normalment, no es veuen a cop d’ull encara que quan es dilaten es pot apreciar el seu recorregut a través de la pell en forma de camins de color blavós.  En la seva gran majoria solen ser un problema exclusivament estètic.

-Varius reticulars. Són dilatacions de venes subcutànies visibles de pocs mil·límetres.  Al ser de major grandària que les aranyes vasculars quan es dilaten són palpables. Poden anar associades a molèsties ocasionals en forma de picor o cama cansada.

-Varius trunculars. Són dilatacions dels troncs principals del sistema venós superficial o les seves branques. Són clarament palpables i solen produir molèsties (picor, dolor, inflor, cama cansada…). En algunes circumstàncies, poden produir complicacions en forma de flebitis, sagnats o alteracions cutànies  com l’ennegriment o atrofia de la pell i, en darrer

Segons la seva causa: 

-Congènites. Apareixen des del naixement.

-Primàries o essencials. Apareixen després del naixement encara que sense causa coneguda.

-Secundàries. Apareixen després del naixement, però arran d’una causa, típicament traumatismes o trombosis del sistema venós profund.

Segons la seva localització o anatomia.

Dependents de la vena safena interna, vena safena anterior, vena safena externa, venes perforants…

Segons el mecanisme causal.

Degudes a la disfunció del sistema venós per reflux o per obstrucció.

A quantes persones afecten les Varius?

Es creu que el 25% de la població adulta del món occidental (1 de cada 4 persones) pateix de varius càndides (tronc), però si es tenen en compte les varius aranya i web, el percentatge augmentarà fins al 70% valor.

Són més freqüents en dones i persones grans.

Altres afeccions poden augmentar la seva prevalença, com ara el sobrepès, l’estil de vida o l’ocupació.

Factors de risc de les Varius

Els principals factors de risc de la malaltia varicosa són:

Edat avançada. La prevalença de les varius augmenta de manera progressiva amb l’edat.Comencen a aparèixer durant l’adolescència, i són molt prevalents en l’edat adulta i la tercera edat arribant a afectar un 70-80%.

Herència genètica. És habitual que les persones que tenen varius  tinguin antecedents a la família. Hi ha estudis que mostren que la probabilitat de tenir varius, si ambdós pares en tenen, és de gairebé el 90%.

Embaràs. La compressió de l’úter i el fetus sobre les venes abdominals durant l’embaràs dificulten el retorn venós de les cames i augmenten de manera important el risc de tenir varius.

Sedentarisme. Caminar afavoreix el retorn de la sang de les cames donat que amb cada pas la contracció dels músculs bombeja sang de retorn cap al cor. Per tant, l’estil de vida sedentari i les professions que impliquen estar moltes hores dret (o assegut en una posició fixe) augmenten el risc de tenir varius.

Sobrepès. Augmenta el risc de tenir varius, tant per un efecte de compressió sobre el retorn venós de les cames (similar a l’embaràs) com per l’associació amb el sedentarisme.

Símptomes de les varius

A continuació es detallen els principals:

 Sensació d’ inflor. És una queixa molt freqüent, encara que no sempre és clarament visible.

Pesadesa de cames. Similar a la inflor, és una molèstia molt habitual. És especialment freqüent en dones i empitjora amb els cicles menstruals (típicament pitjor just abans de la menstruació).

Picor. És freqüent notar-la, sobretot, al voltant dels turmells i, especialment, en els casos severs de malaltia varicosa amb canvis cutanis (enfosquiment o atrofia de la pell al voltant del turmell).

Dolor. El dolor com a tal no és típic de les varius, però també pot aparèixer. Si es localitza de manera sobtada i intensa en un trajecte varicós pot ser suggestiu de complicació local en forma de varicoflebitis.

Rampes. Típicament nocturnes i, sobretot, si durant el dia s’ha estat moltes hores dret.

Sensació d’inquietud a les cames. Sobretot durant el descans al llit.  No és específica de les varius i apareix també en cas de malalties neurològiques, psiquiàtriques o trastorns electrolítics, entre d’altres.

Signes de les Varius

Presència de varius. És òbviament el signe clínic més freqüent. Poden anar des de petites dilatacions, escassament palpables, a grans tumoracions o cordons venosos

Inflor o edema. A diferència de la “sensació d’inflor”, aquesta és demostrable i objectiva. Típicament apareix al capvespre i sol desaparèixer de bon matí, degut a que durant el repòs les cames drenen l’excés de líquid.

Canvis a la pell. Típicament l’enfosquiment de la pell, anomenat dermatitis ocre. Se sol localitzar a prop dels turmells, sobretot, a la seva cara anterior i interna. Altres manifestacions cutànies solen ser l’envermelliment o èczema, l’aprimament o atrofia cutània i, en fases avançades, la presència de nafres o úlceres.

Varicoflebitis. És la presència de varius que s’han tornat dures (indurades), doloroses i calentes. En general, no són un problema greu encara que sí poden ser molt doloroses.

Varicorràgies o sagnats. Solen ser típics en varius grans i molt superficials que sagnen degut a que arriben a ulcerar la pell i obrir-se a l’exterior. No solen ser sagnats de gravetat i cedeixen amb facilitat amb la pressió directe i l’elevació de la cama.